Obowiązek Informacyjny w związku z przetwarzaniem danych osobowych kandydata do pracy.

 

Kto jest Administratorem danych osobowych ? 

Administratorem przetwarzanych danych osobowych kandydatów do pracy w prowadzonych postępowaniach rekrutacyjnych jest jest BCO Poland  Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu, przy ulicy Piłsudskiego 74. Z Administratorem można skontaktować się drogą elektroniczną pisząc na adres e-mail: biuro@bcopoland.pl lub tradycyjną wysyłając korespondencję na adres BCO Poland Sp. z o.o. 0​2-793 Warszawa, Belgradzka 46, lok. 14,

z dopiskiem Ochrona Danych Osobowych.

Czy został powołany Inspektor Ochrony Danych ? 

Nie, ponieważ nie mamy takiego obowiązku, ale wyznaczyliśmy osobę która zajmuje się w Spółce ochroną danych osobowych. Możesz zadać jej pytanie pisząc na adres biuro@bcopoland.pl, które dotyczy przetwarzania Twoich danych osobowych. 

Cele i podstawy prawne przetwarzania danych osobowych ? 

Dane osobowe przetwarzane są w związku z prowadzonym postępowaniem rekrutacyjnym lub w przypadku wyrażenia oddzielnej zgody również w związku z przyszłymi postepowaniami rekrutacyjnymi oraz w związku z zachowaniem niezbędnych informacji w związku z obroną przed lub dochodzeniem roszczeń wynikających z dokonanego wyboru (prawnie usprawiedliwiony interes Administratora). 

 

Dane osobowe przetwarzamy w celach: 

  • wybrania kandydata na określone stanowisko pracy, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. a) „Rozporządzenia”; 

  • prowadzenia analiz i statystyk, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) „Rozporządzenia”; 

  • ustalenia, obrony i dochodzenia roszczeń, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) „Rozporządzenia”; 

  • udzielenia odpowiedzi na pisma, wnioski i reklamacje, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. b) i f) „Rozporządzenia”. 

 

Przetwarzanie danych oparte jest na: 

  • wyrażonej zgodzie, art. 6 ust. 1 lit. a) „Rozporządzenia”; 

  • prawnie uzasadnionym interesie realizowanym przez Administratora, zgodnie z art. 6 ust. 1 lit. f) „Rozporządzenia”. 

 

Dobrowolność czy obowiązek podania danych osobowych ? 

W sytuacji, gdy przetwarzanie danych osobowych oparte jest na podstawie udzielonej zgody w określonym celu, to podanie danych jest dobrowolne tak samo jak wyrażenie zgody. Należy również pamiętać, że Mają Państwo w każdym momencie prawo do cofnięcia udzielony zgody. Cofnięcie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania danych osobowych, dokonanego na podstawie udzielonej zgody przed jej cofnięciem. 

 

Jak długo przechowujemy dane osobowe ?

 

Okres przechowywania danych osobowych zależy od celu, w jakim dane są przetwarzane. Wynika on z przepisów prawa, (które nakazują przechowywanie danych przez określony czas) lub jest niezbędny do wykonania umowy lub prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią. 

Przykładowe okresy, przez jakie dane osobowe mogą być przechowywane: 

• dane rekrutacyjne – do 3 miesięcy od zakończenia postępowania. 

Czy i komu udostępniamy dane osobowe ? 

Dane osobowe mogą zostać udostępnione wyłącznie w sytuacji gdy: 

  • odbiorcami są inne podmioty wykonujące usługi na rzecz BCO Poland Sp. z o.o. wyłącznie w zakresie świadczonej usługi zgodnie z zawartą umową, 

  • odbiorcami są podmioty z grupy przedsiębiorstw (Grupa Kapitałowa), 

  • odbiorcami są inne podmioty w zakresie: 

−  dążenia do spełniania wymogów obowiązującego prawa, przepisów, procesów prawnych lub prawomocnych żądań instytucji państwowych; 

−  wykrywania oszustw i zapobiegania im, a także rozwiązywania innych problemów dotyczących oszustw, bezpieczeństwa i kwestii technicznych; 

−  ochrony praw własności lub bezpieczeństwa Administratora danych osobowych oraz pozostałych osób w sposób wymagany bądź dozwolony przez przepisy prawa. 

Danych osobowych nie zamierzamy przekazywać do tzw. państw trzecich (tj. poza Europejski Obszar Gospodarczy obejmujący Unię Europejską, Norwegię, Liechtenstein i Islandię). Jeśli jednak pojawi się taka potrzeba, możemy to zrobić, zapewniając odpowiedni poziom ochrony i stosując odpowiednie przepisy prawne.

Czy Masz prawa w związku z przetwarzaniem Twoich danych osobowych ? 

Tak, każda osoba, której dane osobowe Administrator przetwarza ma prawo do: 

  • prawo do informacji o przetwarzaniu danych osobowych – na tej podstawie przekażemy informację o przetwarzaniu danych, w tym przede wszystkim o celach i podstawach prawnych przetwarzania, zakresie posiadanych danych, podmiotach, którym są ujawniane i planowanym terminie usunięcia danych; 

  • prawo uzyskania kopii danych – na tej podstawie przekażemy kopię przetwarzanych danych dotyczących Twojej osoby; 

  • prawo do sprostowania – na tej podstawie masz prawo żądać sprostowania przetwarzanych danych; 

  • prawo do usunięcia danych (prawo do bycia zapomnianym) – na tej podstawie można żądać usunięcia danych, których przetwarzanie nie jest już niezbędne do realizowania żadnego z celów, dla których zostały zebrane; 

  • prawo do ograniczenia przetwarzania – na tej podstawie można żądać zaprzestania wykonywania operacji na danych osobowych – z wyjątkiem operacji, na które została wyrażona zgoda – oraz ich przechowywania, zgodnie z przyjętymi zasadami retencji lub dopóki nie ustaną przyczyny ograniczenia przetwarzania danych (np. zostanie wydana decyzja organu nadzorczego zezwalająca na dalsze przetwarzanie danych); 

  • prawo sprzeciwu wobec innych celów przetwarzania danych – na tej podstawie w każdym momencie można sprzeciwić się przetwarzaniu danych osobowych, które odbywa się na podstawie uzasadnionego interesu Administratora (np. dla celów analitycznych lub statystycznych), sprzeciw w tym zakresie powinien zawierać uzasadnienie; 

  • prawo wycofania zgody – na tej podstawie wyłącznie, gdy dane osobowe przetwarzane są na podstawie wyrażonej zgody, można wycofać wyrażoną zgodę w dowolnym momencie, co jednak nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed wycofaniem zgody; 

  • prawo do skargi – na tej podstawie w przypadku uznania, że przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy „Rozporządzenia” lub inne przepisy dotyczące ochrony danych osobowych, możesz złożyć skargę do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych. 

 

Jak mogę zrealizować określone prawa ? 

Swoje prawo możesz wnieść do Administratora w dowolnym momencie. W tym celu należy użyć wniosku, który udostępniony jest stronie www.bcopoland.pl w zakładce Kontakt. Tam też znajdują się wszystkie niezbędne informacje dotyczące trybu postępowania. Prawo skargi, wnosisz do Prezesa Urzędu Ochrony Danych. Wszelkie niezbędne informacje znajdziesz na www.uodo.gov.pl

 

Czy dane podlegają zautomatyzowanemu przetwarzaniu ?

 

Nie, obecnie nie przetwarzamy danych w sposób zautomatyzowany, a dane osobowe nie podlegają profilowaniu, które wywołuje skutki prawne lub znacząco wpływa na Panią/Pana. 

Jakie dane osobowe możemy przetwarzać ? 

Zbieramy i przetwarzamy następujący zakres danych:

 

  • dane osobowe (np. imię i nazwisko, data i miejsce urodzenia); 

  • dane kontaktowe (np. adres korespondencyjny, numer telefonu, adres e-mail); 

  • dane wizerunkowe (np. zdjęcie); 

  • dane komunikacyjne (np. dane wynikające z prowadzonej korespondencji); 

  • dane personalne (np. wykształcenie, doświadczenie zawodowe, umiejętności, zainteresowania). 

 

Skąd pozyskujemy dane osobowe ?

 

Dane osobowe pozyskujemy głównie od osoby, której dane dotyczą (oznacza to, że od Ciebie).